Udeležba ekipe specialne enote na tekmovanju Combat Team Conference

Od 11. do 15. junija 2023 je v Sankt Augustinu v Nemčiji potekalo tekmovanje Combat Team Conference (CTC), imenovano tudi »Olimpijada specialnih enot«. CTC je tekmovanje policijskih specialnih enot, katero vsake štiri leta gosti specialna enota nemške zvezne policije GSG 9.

Udeležba ekipe specialne enote na tekmovanju Combat Team Conference

Zgodovina sega v leto 1983, ko sta nekdanja poveljnika GSG 9 Ulrich Wegener in Uwe Dee ustanovila CTC. Namen ustanovitve je bil izboljšanje sodelovanja med različnimi enotami ter spodbuda po izmenjavi idej in izkušenj.

Tekmovanje združuje policijske specialne enote iz različnih držav in je namenjeno preizkušanju njihovih taktičnih sposobnosti in veščin ter preizkus obvladovanja in nadzora v izrednih situacijah. Vsako ekipo sestavlja vodja in šest članov ekipe.

Na petdnevnem tekmovanju so se ekipe iz celega sveta med seboj pomerile na desetih poligonih. Na poligonih je bilo potrebno pod visoko fizično in psihično obremenitvijo opraviti vrsto različnih nalog, ki simulirajo realistične bojne in taktične scenarije. To lahko vključuje prečkanje ovir premagovanje terenskih izzivov, izvajanje taktičnih manevrov, streljanje, reševanje talcev in druge naloge ki preizkušajo njihovo fizično pripravljenost, taktično razmišljanje, sodelovanje v ekipi in hitrost odziva.

Specialna enota Policije, v svetu poznana kot »Red Panther« je med 47. ekipami iz celega sveta zasedla 10. mesto.

Pridobljene veščine, znanja in izkušnje bodo nedvomno prispevale k izboljšanju delovanja v operativnih okoljih. Med tekmovanjem je ekipa pridobila veliko dragocenih izkušenj in različnih znanj. Poudarek je bil na timskem delu, kjer je bila ključna učinkovita komunikacija in usklajevanje ekipe v kompleksnih operativnih nalogah. Poligoni in simulacije so bile naravnane tako, da se je  ekipa preizkusila v realističnih scenarijih, kjer so Rdeči Panterji morali sprejemati hitre odločitve pod visokim psihofizičnim pritiskom. Izjemno pomembno je bilo, da je bila ekipa usklajena in imela sposobnosti za upravljanje s stresom in prilagajanje nepredvidljivim situacijam.

Ekipa Rdečih panterjev se zahvaljuje za podporo PSS-ju in OPS GPU.